Εγκαταλείψαμε τα βουνά και μας ήρθε ο «Ντάνιελ»!

Δρ. Δημήτριος Γούσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ενδιαφέρουσα ομιλία- εισήγηση του, προχθές στο Μουσείο Τσιτσάνη, ως ολοκλήρωση του Συνεδρίου της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Ο Ντάνιελ ουσιαστικά ήταν η εκδίκηση της φύσης για την εγκατάλειψη των βουνών μας. Μια εγκατάλειψη που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρ. Δημήτρης Γούσιος στη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η ανάπτυξη της θεσσαλικής υπαίθρου. Μια ολιστική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου». Η ομιλία – εισήγηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο πρόσφατο συνέδριο για τον «Ντάνιελ και τη Θεσσαλία μετά» της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού αλλά ο κ. Γούσιος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Το Δ.Σ. της Λέσχης τον κάλεσε να έρθει έστω και εκ των εστέρων και να παρουσιάσει τις θέσεις και την πρόταση του , κάτι που έγινε προχθές Σάββατο σε αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη.

Ο κ. Γούσιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρωτοβουλία της Λέσχης κάτι που όπως είπε φανερώνει τον σοβαρό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει προβλήματα του θεσσαλικού χώρου και των Τρικάλων.

«Κάποτε γενικά η ύπαιθρος αντιμετωπιζόταν ως παράγοντας που εμπόδιζε την ανάπτυξη και την πρόοδο. Σήμερα αυτό άλλαξε στην Ε.Ε. αλλά για να μπορεί η κάθε περιφέρεια να σταθεί ανταγωνιστικά στο διεθνοποιημένο σύστημα πρέπει να χτίσει μια διακριτότητα, να αναδείξει και να στηριχθεί στα δικά της ξεχωριστά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ελληνική ύπαιθρος τις τελευταίες δεκαετίες καταρρέει. Πρώτα άδειασαν τα χωριά, μετά οι κωμοπόλεις και τώρα αρχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός και στις πρωτεύουσες των νομών. Σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας έχει μειωθεί ο πληθυσμός εκτός από την πόλη της Καλαμπάκας λόγω του τουρισμού. Σοβαρή αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο είναι τα… φροντιστήρια, τόνισε ο κ. Γούσιος, δηλαδή επειδή δεν υπήρχαν στην Περιφέρεια οι γονείς που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους προοπτική για καλύτερη ζωή μέσω της γνώσης εγκαταλείπουν τα χωριά και μετακομίζουν στις πόλεις. Όμως κάθε πόλη αν δεν έχει γύρω της καμμιά δεκαριά κεφαλοχώρια δεν μπορεί να αναπτυχθεί και ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει…

Τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις κωμοπόλεις αυξάνονται μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση και μειώνονται όσες έχουν να κάνουν με την παραγωγή. Αν όμως συνεχισθεί αυτό δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης για την ύπαιθρο και θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να μην γυρίζει στα χωριά και να υπόσχεται επιδοτήσεις αλλά να προωθήσει πολιτικές για την αύξηση ποιοτικών, αυθεντικών αγροτικών προϊόντων.

Ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος – φιλική συζήτηση με τους παραβρισκόμενους

ΣΗΜ: Τα πρακτικά του συνεδρίου σύντομα θα εκδοθούν έντυπα και διαδικτυακά και τα όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν σ’ αυτό θα τεθούν στη διάθεση και των αρμόδιων αλλά και των θεσσαλών πολιτών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις